11.08.2014 12:42

CONDAMNĂRI LA NIVEL ÎNALT ÎN ROMÂNIA

Săptămâna trecută, opinia publică din România a fost cu ochii pe condamnarea unui dintre cei mai mari oameni de afaceri, politicianului cu renume de peste Prut, Dan Voiculescu. Acesta va ispăși o pedeapsă de 10 ani pentru spălare de bani.
Oligarhul român a fost acuzat și ulterior condamnat în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare. Dan Voiculescu este acuzat de procurorii DNA că ar fi cumpărat, cu puţin peste 100.000 de euro, mai bine de 3,5 hectare de teren care aparţineau statului. Preţul plătit de societatea lui Dan Voiculescu, spun procurorii DNA, ar fi fost de 75 de ori mai mic decât cel real. Prejudiciul creat astfel depăşeşte 60 de milioane de euro, bani pe care Ministerul Agriculturii din România vrea să îi recupereze în urma procesului. Acest caz, cu siguranță generează simțul curiozității în rândul cunoscătorilor de domeniu și din RM. Experții afirmă că exemplul cazului Voiculescu este unul notoriu și pentru justiția din RM.
Majoritatea condamnărilor din dosarelor unor foşti miniştri sau parlamentari din România au fost pronunţate în dosare instrumentate de Direcţia Naţională Anticorupţie, structură similară CNA din RM. Iată cum ar arăta un clasament alcătuit în ordinea descrescătoare a numărului anilor de
detenţie:
Dan Voiculescu, fost senator: 10 ani pentru spălare de bani
Cătălin Voicu, fost senator: şapte ani pentru trafic de influenţă şi fals în înscrisuri
Ioan Avram Mureşan, fostul ministru al Agriculturii: şapte ani pentru deturnare de fonduri
Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor: cinci ani pentru complicitate la abuz în serviciu
Emilian Cutean, fost deputat: cinci ani pentru fraudă
Virgil Pop, fost deputat: cinci ani pentru trafic de influenţă
Adrian Năstase, fost premier: patru ani pentru şantaj şi luare de mită
George Copos, fost senator şi fost ministru: trei ani şi opt luni pentru evaziune fiscală si celebrul caz Gigi Becali: 3 ani cu executare pentru dare de mită.
Despre lipsa voinței politice în instrumentarea a astfel de cazuri au vorbit mai mulți experți și funcționari chiar în emisiunea În numele Legii. Iată o statistică anunțată de vicedirectorul CNA, Cristina Țărnă.
Uniunea Europeană a oferit 60 de mil de euro pentru reforma justiției în RM, pentru perioada 2011-2016.

Comentarii