28.08.2014 14:22

CREAREA STRUCTURILOR ECONOMICE DE STAT. CUM A FOST?

Odată cu independența Republicii Moldova, tânărul stat moldovean urma să-și creeze propriile structuri economice. Prioritar pentru țară atunci, era crearea Serviciului Fiscal de Stat, un element indispensabil pentru o țară independentă. Potrivit primului ministru al economiei, Constantin Tampiza, trecerea de la un sistem sovietic la unul independent a venit atât cu bune cât și cu rele.

Constantin Tampiza - Viceprim-ministru şi ministru al Economiei în guvernele Druc şi Muravschi, a contribuit la constituirea politicii economice a tânărului stat Republica Moldova într-o perioadă nesigură şi marcată de tensiuni. Cu toate acestea, el spune ca am fost printre primii în spațiul ex-sovietic, care am elaborat conceptul de tranziție la economia de piața.

Pe lângă crearea unui sistem economic nou, statul a mai trecut printr-o încercare grea în acea perioadă. Devalorizarea valutei naționale, care a adus pierderi mari și un deficit de mărfuri în țară. Practica privatizării, însă este subiectul la care ex-ministrul economiei, recunoaște că experiența și cunoștințele guvernanților din acele timpuri nu au fost suficiente pentru a face față realităților economice.

O nouă provocare pentru un stat independent, a fost și crearea Serviciului Fiscal de Stat, unde, începînd din 1991, în republică a început să se aplice propria legislaţie fiscală, ţinîndu-se cont de specificul economiei şi interesele bugetare naţionale. Potrivit ex-ministrului de finanțe, Valeriu Chițan, noul sistem fiscal avea atunci, mai mult o funcție de control asupra corectitudinii, perceperii și calculării impozitelor și a taxelor, conformânduse vechilor legi. Pe parcursul anilor însă, acestea suferind schimbări esenţiale.

Potrivit lui Valeriu Chițan, drept model pentru noul Cod fiscal trebuia luat unul deja funcțional în condițiile unei economii de piață. Astfel, bazele reformatoare au fost puse cu ajutorul unei echipe de specialiști din Statele Unite ale Americii.

De la independență încoace, formarea sistemului economic al Republicii Moldova, a trecut prin mai multe încercări, marcate de lupta pentru stabilitatea economică. Cât privește situația actuală a economiei naționale, țara fiind pusă în situația de a alege o nouă cale, primul ministru al economiei, Constantin Tampiza este de părere că aceasta este o nouă încercare prin care trebuie să treacă țara noastră.

Astăzi economia moldovenească este iarăși în situația de a-și adapta legislația și normativele la noi condiții. Reformele continuă și se pare că, aidoma unui organism viu, economia se va dezvolta mereu, cei de la guvernare fiind într-o permanentă căutare a formulei de bună funcționare, cu responsabilitatea de rigoare, pe care și-au asumat-o.

Comentarii