23.11.2016 10:32

CSP i-a aprobat pe şase candidaţi la funcţia de procuror general

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) i-a aprobat ieri pe cei şase candidaţi la funcţia de procuror general, care au trecut cu succes testările şi au fost declaraţi eligibili.

Surse din cadrul CSP au relatat că este vorba de actualul procuror general interimar, Eduard Harunjen, adjuncţii acestuia, Iurie Garaba şi Igor Serbinov, şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, procurorul municipiului Chişinău, Igor Popa, şi Ruslan Caşu, de la Procuratura sectorului Ciocana.

Potrivit preşedintelui CSP, Mircea Roşioru, pe 7 decembrie va avea loc o şedinţă, la care vor fi desfăşurate interviurile cu candidaţii. El nu exclude că pînă atunci Parlamentul va adopta în lectură finală modificările legislative, pentru ca numirea procurorului general să se desfăşoare conform acestora.

„Am examinat dosarele tuturor candidaţilor şi ne-am convins că starea lor de sănătate le permite să ocupe această funcţie responsabilă, că ei corespund tuturor cerinţelor şi au o reputaţie ireproşabilă. Concluziile au fost făcute în baza opiniilor structurilor de resort şi în urma testării la poligraf", a spus el.

Noua lege a procuraturii prevede că procurorul general este ales de Consiliul Superior al Procurorilor în bază de concurs şi candidatura acestuia este aprobată de preşedinte. Pînă în prezent, procurorul general era numit de Parlament la propunerea preşedintelui legislativului.

Funcţia de procuror general a devenit vacantă în februarie 2016, după ce Parlamentul a aprobat cererea de demisie a lui Corneliu Gurin.

SURSA

Comentarii