20.02.2015 10:27

Cum au avut de câștigat moldovenii pe fondul DEPRECIERII leului

Unii jucători de pe piața valutară au câștigat săptămâna aceasta până la 3 miliarde de lei, pe fondul celui mai înalt nivel la cursurile valutelor străine. Astfel, unele bănci comerciale au vândut sute de mii de dolari și euro. Potrivit estimărilor experților bancari, în aceste tranzacții jucătorii de pe piața valutară au câștigat de la două până la chiar trei miliarde de lei.

Joi dimineață, după ședința operativă pentru elucidarea situației pe piața valutară, susținută în Parlament, președintele Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu a menționat tangențial că în februarie s-a înregistrat „o reacție excesivă a participanților de pe piața valutară” și că în rezultatul măsurilor întreprinse de Banca Națională „banii în circulație s-au micșorat cu 1,2 miliarde de lei”, relatează NOI.md.
Acest lucru îl confirmă și experții financiari, mai analizează sursa. Directorul executiv al „Expert-Grup”, Adrian Lupușor, a menționat săptămâna curentă că începînd cu luna decembrie 2014 și pînă în prezent tendința de depreciere a leului nu poate fi motivată prin factori obiectivi regionali.
Ea „este determinată de cererea excesivă de valută străină, care putea fi provocată de panica, așteptări negative și tranzacții dubioase”. Experții bancari nu pot prognoza termenul de stabilizare a cursului valutar.

Comentarii