18.09.2014 14:48

CUM SĂ ADMINISTREZI PROST ORAȘUL CHIȘINĂU

Orașul Chișinău suferă din cauza administrării deficitare a resurselor financiare și a patrimoniului. Aceasta se transpune într-o infrastructura învechită, amenajare proastă a spațiilor publice și într-o stare generală nedemnă de o capitală europeană, se spune într-u comunicat al Centrului Analitic Independent Expert-Grup. Experții și-au ilustrat afirmațiile cu ajutorul unui infografic, publicat pe budgetstories.md. Minicipalitatea pierde anual circa 30 de milioane de lei din buget și riscă să-l prejudicieze cu încă cel puțin 250 de milioane de lei, aproximativ 10% din buget, notează experții.

Potrivit economiștilor, cea mai mare problemă este că administrația capitalei nu are o bază de date completă și actualizată a obiectelor impozabile, nu încasează dividende din profitul net al societăților pe acțiuni și al întreprinderilor municipale, precum și plățile pentru arenda pasajelor subterane.

Totodată, experții consideră că în capitală nu sunt identificate priorități pentru investiții de capital, iar deciziile ad-hoc pe unele obiective precum, străzile pietonale, creează lacune bugetare. Estimările pentru reparații sunt de multe ori exagerate, iar reparația propriu-zisă este întârziată. Lista lacunelor, însă nu se termină aici. Economiștii Expert-Grup susțin că Chișinăul riscă să piardă mai mult de 4 milioane de metri pătrați de suprafețe nelocuibile și mai mult de 500 de hectare de terenuri.

Aceștia sunt de părere că problemele au survenit deoarece întreprinderea de stat "Cadastru" nu a înregistrat o cincime din clădirile municipale și o treime din terenuri.

Mai mult decât atât, din anul 2000 până în prezent, municipalitatea nu duce evidența terenurilor și clădirilor privatizate, precum și a zonelor care sunt ocupate ilegal. Conform estimărilor elaborate de experți, astăzi în Chișinău, 300 de hectare de teren sunt ocupate în mod ilegal.

Comentarii