23.10.2014 14:47

DE CE PERSOANELE CU DIZABILITĂȚI DIN MOLDOVA NU-ȘI POT GĂSI UN LOC DE MUNCĂ

Foto: expresul.com


Companiile ar trebui să fie încurajate să angajeze oameni cu dizabilități, susține președintele asociației Motivație, Igor Meriacre. Cu toate că legislația actuală obligă angajatorii să angajeze persoane cu probleme de sănătate, un control strict asupra executării acestei dispoziții legale nu se desfășoară, iar sancțiunile - nu sunt aplicate.

Reprezentanții Asociației Motivație consideră că nu este nevoie de amenzi, deoarece aplicarea acestora, ar favoriza munca la negru. Potrivit lor, pentru a rezolva problema, ar trebui, dimpotrivă, să se ia în considerație cheltuielile companiei.

Pentru a ajuta entitățile de afaceri, și, prin urmare, persoanele cu handicap, asociația s-a oferit să introducă facilități fiscale, de exemplu reducerea impozitului pe venit în funcție de numărul de angajați cu probleme de sănătate.

O altă problemă este generată de faptul că persoanele cu probleme de sănătate sunt slab informate cu privire la oportunitățile de pe piața muncii. Dumitru Focșa de mai mulți ani se află în căutarea unui loc de muncă.

Ca urmare, Dumitru s-a angajat în calitate de operator la un ”call center” și totodată instruiește angajații noi ai companiei. Cu toate acestea, astfel de istorii de succes nu sunt prea multe.


Angajarea în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități este, de asemenea, împiedicată de lipsa infrastructurii în birouri, școli, instituții medicale pentru a le asigira persoanelor cu dizabilități toate condițiile necesare.

Comentarii