17.11.2016 04:01

Demolarea cinematografului “Gaudeamus” ia amploare

Teritoriul cinematografului “Gaudeamus”se planifică să fie împrejmuit cu un gard pentru demolarea în continuare a clădirii.

Cinematograful “Gaudeamus” (pînă la destrămarea URSS el se numea “40 лет ВЛКСМ” – n.red.) a fost construit în anii 50 ai secolului XX. În ultimii ani el, în paralel cu cinematograful „Odeon”, de nenumărate ori a pus la dispoziţie spaţiul său pentru desfăşurarea festivalurilor internaţionale de filme, lansărilor şi premierelor cinematografiei autohtone.

Contractanţii de construcţii încalcă flagrant procedura, în conformitate cu care demolarea se poate efectua numai după obţinerea autorizaţiei pentru construcţia clădirii pe acest teritoriu. Acest lucru l-a comunicat astăzi, 16 noiembrie, în reţelele sociale, Alexandru Odinţov, consilier municipal din Partidul Socialiştilor, comunică NOI.md.

Potrivit spuselor alesului local, de instalarea gardului în jurul cinematografului “Gaudeamus” este interesată Compania “D&D”, care aparţine deputatului din Partidul Liberal, Iurie Dîrda. El a calificat acţiunile contractanţilor drept ilegale. “Există autorizaţie pentru demolarea acestui cinematograf. Dar nu este permisiune pentru construcţia unei clădiri multietajate, pe care planifică s-o înalţe în acest loc deputatul în cauză. Prin urmare, demolarea fără actele necesare este o activitate ilegală”, a conchis Alexandru Odinţov.

Anterior, consilierii din PSRM au comunicat că unul din proprietarii cinematografului “Gaudeamus”, în persoana Companiei “Cristin Vlad”, este gata să renunţe la planurile de demolare a clădirii. El este dispus să accepte rezilierea acordului cu autorităţile capitalei cu condiţia că lui îi vor fi create condiţii adecvate pentru funcţionarea pe viitor a cinematografului.După cum a comunicat însă Alexandru Odinţov, în scurt timp proprietarul şi-a schimbat radical poziţia.

Autorizaţia pentru demolarea cinematografului “Gaudeamus” a fost eliberată de primăria Chişinău la începutul lunii septembrie. Documentul a fost semnat de viceprimarul Nistor Grozavu. Primele informaţii despre posibila demolare a cinematografului au apărut în februarie curent.

În proiect este indicată înălţarea în locul lui a două clădiri locative multietajate, primele etaje ale cărora se planifică să fie dotate cu spaţii comerciale, săli de cinema, restaurante şi saloane de frumuseţe.


SURSA

Comentarii