21.06.2016 18:12

Deputat PSRM: Limba rusă trece prin „vremuri grele” în Republica Moldova

Președintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului şi relaţii interetnice, Vladimir Ţurcan, declară că, în prezent, limba rusă trece prin „vremuri grele” în Republica Moldova.

Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței video Chișinău-Moscova-Astana-Erevan.

Potrivit acestuia, limba rusă este „marginalizată” din cauza politicilor de la Chișinău, în special cele din domeniul educației.

„Vorbind despre situația limbii ruse în Republica Moldova, trebuie de remarcat faptul că, din păcate, trece prin vremuri grele. Identificăm o finalitate motivată politic de „lichidare” a limbii ruse, în special, în instituțiile de învățământ, chiar dacă din 1989 limba rusă este recunoscută, prin lege, ca limbă de comunicare internațională”, a spus Țurcan.

Totuși, oficialul se arată optimist și spune că „situația ar putea reveni la normal”. „Sperăm că se vor produce modificări, în funcție de ceea ce va fi în viitorul apropiat, în sfera politică a Republicii Moldova. Situația depinde, desigur, și de prietenii din Rusia și țările CSI”, a mai spus socialistul.

Anterior, mai mulți oficiali pro-Moscova au remarcat faptul că limba rusă pierde teren în Republica Moldova din cauza noului Cod al Educației, aprobat în anul 2014.

SURSA

Comentarii