17.09.2014 12:27

DOCUMENTELE DIN ARHIVA ȚĂRII, DIGITALIZATE

Una dintre cele mai mari companii românești în domeniul IT, împreună cu două companii partenere moldovenești, vor digitiza fondul de arhivă a actelor de stare civilă din Republica Moldova. Aceștia au câștigat o licitație ce presupune digitizarea certificatelor de naștere, de căsătorie, divorț și deces din Republica Moldova. Bugetul total al proiectului este de aproximativ 750.000 de dolari, acesta urmând să se desfășoare în următorii doi ani.

Obiectivul proiectului este de a gestiona mai eficient informațiile și de a păstra actele de stare civilă pe suport electronic la o calitate înaltă. Compania respectivă va digitaliza nouă milioane de pagini, ce reprezintă acte de stare civilă din perioada sovietică și contemporană, ce includ certificatul de naștere, de căsătorie, divorț și deces.
Majoritatea documentelor sunt scrise cu caractere chirilice și pot fi accesate pe portalul guvernamental servicii.gov.md, prin folosirea semnăturii mobile sau a celei digitale. De asemenea, actele pot fi plătite prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice Mpay.
În urmă cu mai bine de un an, o companie din Estonia a câștigat o altă licitație pentru a digitiza patru milioane de acte de stare civilă de dinainte de 1944. Arhiva Serviciului de Stare Civilă cuprinde 20 de milioane de acte, o parte dintre acestea fiind digitale din start.

Comentarii