15.09.2014 11:53

DATORNICII LA APĂ, PENALIZAȚI SEPARAT

Blocurile locative din Chișinău nu vor mai fi debranșate de la rețeaua de apă chiar dacă locatarii au datorii de sute de mii de lei. De astăzi intră în vigoarea Legea cu privire la apă si canalizare potrivit căreia datornicii vor achita penalități pentru fiecare zi de întârziere a achitării facturii.

LEGEA PRIVIND SERVICIUL PUBLIC DE ALIMENTARE CU APĂ ȘI CANALIZARE

Articolul 27. Facturarea şi achitarea serviciului public

” (5) În cazul în care consumatorul nu achită serviciul în termenele indicate în factură, acestuia i se vor calcula penalităţi pentru fiecare zi de întîrziere. Cuantumul penalităţii nu poate depăşi rata medie anuală ponderată a dobînzii la creditele acordate de băncile comerciale în monedă naţională, pentru un an, înregistrată în anul precedent şi publicată în raportul Băncii Naţionale a Moldovei.”

Directorul Întreprinderii Apă-Canal, Constantin Becciev a argumentat necesitatea acestei legi prin faptul că până acum, instituția nu avea resurse financiare suplimentare să se adreseze în instanța de judecată pentru a recupera datoriile. Solicitantul va veni la furnizor și va scrie o cerere, iar întreprinderea „Apă-Canal" Chișinău va pregăti tot pachetul de documente: va elabora proiectul de branșament și va verifica condițiile tehnice. Serviciile vor avea o plată fixă stabilită de Agenția pentru Reglementare în Energetică.

Comentarii