28.11.2016 10:45

Dosarul gradiniţelor: Lista integrală a celor 17 persoane reţinute

Procuratura anticorupţie a pornit 30 de dosare penale pe cazul licitațiilor trucate în educație. În ele figurează 23 de bănuiți, dintre care 17 au fost reținuți.


12 dintre figuranți sunt funcționari publici din cadrul direcțiilor Educație, Tineret și Sport din toate sectoarele din Chișinău, Ministerul Apărării şi de la Spitalul din Hânceşti. Toţi au primit mandate de arest la sfârşitul săptămânii trecute. Deschide.MD a "cules" de la diferite surse toate numele persoanelor reţinute, obţinând astfel lor lista integrală.

Procurorii au refuzat să facă publice numele sau funcţiile persoanelor vizate în dosar, invocând motive de securitate pentru familiile acestora. Totuşi, în spaţiul public s-au scurs mai multe nume. O parte dintre ele au fost publicate într-o investigaţie pe anticoruptie.md, altele au apărut pe reţelele de socializare, inclusiv pe contul bloggerului Eugen Luchianiuc.

Dosarul gradiniţelor // Lista integrală a celor 17 persoane reţinute

Deschide.MD le-a adunat pe toate, iar apoi a completat lista cu numele necunoscute până azi în spaţiul public:

1. „Ghena", Ghenadie Nicorici, fondatorul și administratorul companiei Crinic Grup (arest, 30 de zile)
2. Andrei Grosu, șeful DETS Rîșcani,
3. Dumitru Vatavu, șef-adjunct DETS Rîșcani (arest, 30 de zile)
4. Lilian Sofrone, patronul companiei Lovis Angro (arest, 30 de zile)
5. Viorel Galașanu, patronul firmei Draur Grup
6. Liliei Babuc, şefa DETS Ciocana
7. Svetlana Balean, jurist al DETS Botanica (arest, 30 de zile)
8. Ana Vârlan, șefa DETS Centru, (arest, 30 de zile)
9. Maria Cușnir, contabil-șef al DETS Râșcani (arest la domiciliu, 30 de zile)
10. Margareta Bivol, contabila-șefă la DETS Centru (arest, 30 de zile)
11. Eugeniu Variaghin, șef Secţie alimentare la Ministerul Apararii (arest, 20 de zile)
12. Tatiana Jigău, contabil, Lovis Angro
13. Carina Pendus, jurista, DETS Buiucani (arest 30 de zile)
14. Natalia Braga, Sef grup alimentar DETS Buiucani (arest, 25 de zile)
15. Andrian Lemnaru, juristul Policlinicii din or. Hincesti (arest 25 de zile)
16. Natalia Bahcivanji, firma Sanex Comert, Status Prim (arest 20 de zile)
17. Sergiu Bahcivanji, firma Sanex Comert, Status Prim (arest 30 de zile)

Schema aplicată de ei funcţiona în felul următor: pentru semnarea contractelor de achiziţie, factorii de decizie ai direcţiilor se înţelegeau cu un grup de agenţi economici să majoreze preţurile ofertelor, astfel încât să fie desemnate câştigătoare ofertele mai scumpe. Sau, prin înţelegere prealabilă, la licitaţie participau mai mulţi operatori economici, cu diferite oferte de preţ, dar care aveau acelaşi fondator. Pentru favorizare, agenţii economici achitau funcţionarilor publici, lunar sau pentru fiecare licitaţie în parte, anumite sume de bani.

Amintim că joi, procurorii și ofițerii Anticorupție au anunțat despre reținerea a 17 funcționari publici și reprezentanți ai agenților economici în dosarul licitațiilor trucate cu produse alimentare la școlile și grădinițele din Capitală, în total fiind bănuite 23 de persoane. Reprezentanții CNA au explicat că trucarea licitațiilor a avut loc prin aranjarea condițiilor de concurs pentru un anumit agent economic, participarea diferitor firme care în realitate erau gestionate de aceeași persoană sau oferirea de informații contra plată despre celelalte oferte prezentate. Suma mitei era de până la 10.000 de lei.

Oamenii legii au prezentat interceptări din care reiese că o parte din produsele livrate erau alterate. Centrul de Investigații Jurnalistice a publicat o anchetă privind câștigătorii licitațiilor pentru livrarea produselor alimentare în școli și grădinițe. Din investigație aflați detalii și despre oamenii de afaceri vizați în acest dosar.

SURSA

Comentarii