27.10.2016 10:01

Funcționarii eficienți din Moldova vor avea salarii mai mari

În Republica Moldova funcționarii care activează eficient vor putea cîștiga mai mulți bani din contul îmbunătățirii mecanismului de remunerare a muncii și motivare a funcționarilor de stat.

În particular, managerii autorităților publice vor avea dreptul de a-i motiva pe funcționari conform performanțelor înregistrate la locul de muncă.

Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii privind sistemul de salarizare a funcționarilor publici.

Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș, a menționat că documentul prevede excluderea unor noțiuni ca „partea fixă” și „partea variabilă” a salariului, stabilind cu exactitate toate componentele salariului: salariul de funcție, suplimentul pentru rang, titlu special sau rang diplomatic, plăți stimulatorii (premii și suplimente).

Pentru a spori eficiența procesului de îmbunătățire a realizărilor funcționarilor publici suplimentul pentru realizările colective obținute de subdiviziunea organului autorității publice urmează să fie înlocuită cu suplimentul pentru intensitatea muncii. Condițiile și modul de oferire a acestei alocații vor fi elaborate de Guvern. Modificările respective se impun din cauza ineficienții procedurilor de evaluare a realizărilor colective obținute de subdiviziunea organului autorității publice.

În conformitate cu amendamentele operate, conducătorul instituției de stat va avea dreptul să motiveze funcționarii publici care contribuie la realizarea eficientă a sarcinilor complexe prin plăți stimulatorii din contul economisirii mijloacelor alocate pentru remunerarea muncii.

SURSA

Comentarii