29.09.2014 15:19

ELEMENTE CORUPTIBILE, PREZENTE ÎN PROIECTUL DE MODIFICARE A LEGII SOCIETĂȚILOR PE ACȚIUNI

Proiectul de completare și modificare a Legii societăților pe acțiuni, propus de un deputat, trebuie revizuit, deoarece conține mai multe elemente coruptibile și nu a fost supus procesului de transparență decizională. Concluzia aparține experților de la Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, care au expertizat acest proiect.

Experții susțin că unele prevederi din proiect sunt generale și omit reglementarea mecanismelor și procedurilor necesare la aplicarea normelor. Spre exemplu, se face referință la modalitatea de desfășurare repetată a adunărilor generale a acționarilor.

Dacă se acceptă varianta propusă de autorul proiectului, se poate ajunge în situația când adunarea generală repetată să fie ținută prea târziu, spun experții. Mai grav însă este faptul că proiectul conține reglementări care ar promova interesele de grup, întrucât documentul dă frâu liber unor companii să preia abuziv controlul asupra altor societăți.

Oleg Uțică a menționat că acest proiect de lege nu nu a fost consultat cu mediul privat și societatea civilă pentru formularea recomandărilor și nici nu a fost avizat de instituțiile publice interesate. Menționăm că săptămâna trecută, acest subiect trebuia să fie examinat în cadrul ședinței Comisiei Economie, buget și finanțe.

Experții CAPC au menţionat că acest proiect de lege este important, dar se impune o argumentare detaliată a efectelor sociale şi economice. În prezent, în Moldova activează în jur de 2960 de societăți pe acțiuni.

Comentarii