16.05.2019 14:18

Expert: Moldova are de lucru asupra aspectelor ce țin de tinerii șomeri

Politicile statului în domeniul pieței muncii trebuie regândite pentru a o face accesibilă în contextul proceselor de îmbătrânire demografică, dar și pentru a asigura muncitori calificați pentru „profesiile viitorului”.

Sunt sugestii făcute la conferința internațională „Parteneriate pentru o lume a muncii în schimbare”, desfășurată astăzi la Chișinău, transmite Știri.md cu referire la Ipn.md.

și noua Lege cu privire la promovarea ocupării forței de muncă. Potrivit ministrei, în ultimele decenii tehnologiile s-au dezvoltat, devenind necesară reglementarea noilor forme de ocupare a forței de muncă „pentru a permite fiecăruia să se regăsească la un loc de muncă pe care și-l dorește”. Este necesară și digitalizarea forței de muncă, cu accent pe gândirea analitică.

Vicedirectorul Institutului Național de Cercetări Economice, Olga Gagauz, a remarcat îmbătrânirea populației și a forței de muncă. Dacă tendințele se vor menține, către anul 2035 populația țării se poate reduce până la 2,3 milioane de oameni. 

În consecință, se va schimba și balanța dintre cererea și oferta pe piața muncii. Se estimează că, în structura populației, va crește ponderea persoanelor de 45 de ani și peste, de aceea e nevoie de gândit cum pot fi asigurate condiții de muncă pentru persoanele la vârsta de pre-pensionare.

Markus Piligrim, director al Oficiului subregional al Organizației Internaționale a Muncii, a menționat că Moldova mai are încă mult de lucru asupra aspectelor ce țin de numărul mare de tineri care nu lucrează și nici nu învață, migrația și deficitul pe piața muncii. 

E nevoie să se facă mai mult pentru a asigura condiții decente de muncă și pentru a reduce angajarea informală.


SURSA

Comentarii