27.10.2016 09:00

Fertilizare în vitro gratuită, cu o singură condiție

Cuplurile care nu pot avea copii vor beneficia de o procedură de fertilizare în vitro gratuită.

Acest lucru va fi posibil numai în cazul în care pacienții dispun de polița de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Un proiect de acest fel a fost votat în cadrul ședinței Guvernului. Prin intermediul acestei proceduri, Ministerul Sănătății își propune să contribuie la creșterea ratei fertilității totale a populației. Prin modificarea articolului 20 din Legea privind sănătatea reproducerii, noile prevederi presupun prestarea serviciilor de reproducere umană asistată doar în baza indicațiilor medicale.

În ultimii ani, în Republica Moldova rata fertilității totale a populației este în descreștere. Potrivit Centrului Național de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală, din numărul total de cupluri, circa 20% suferă de o formă sau alta de infertilitate. Totodată, pentru circa 2,5% din numărul total de cupluri sterile problema fertilității poate fi soluționată doar prin fertilizarea in vitro. Pentru astfel de proceduri, pacienții trebuiau să cheltuie circa 60 de mii de lei. Actualmente, patru instituții medicale oferă servicii de reproducere umană asistată.

SURSA

Comentarii