22.11.2016 08:45

Filip cere urgentarea aprobării reformei privind sistemul de pensii

Membrii Guvernului au examinat într-o ședință stadiul actual al implementării conceptului de reformă a sistemului de pensii.

Printre obiectivele principale ale proiectului sînt asigurarea funcționării unui sistem de pensii sustenabil, reducerea inechităților din sistemul de pensii, crearea unui sistem de pensii atractiv, cu un nivel sporit al beneficiilor, asigurarea guvernanței transparente și cu capacități consolidate de administrare a sistemului de pensii.

Potrivit autorităților, sistemul de pensii trebuie să asigure echitatea socială, iar mărimea pensiei să corespundă contribuţiilor achitate de beneficiar în bugetul asigurării sociale. Totodată, urmează să fie prevăzută aceeaşi vîrstă de pensionare şi acelaşi stagiu de cotizare pentru diferite categorii de beneficiari. Astfel, se va renunţa la condiţiile speciale, privilegiate de pensionare pentru anumite categorii de persoane, care sînt în prezent.

Pavel Filip a atenţionat că beneficiile pensionarilor urmează să fie sporite prin valorizarea venitului asigurat al persoanei din anii precedenţi de muncă. Acesta cerut Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei să urgenteze avizarea și aprobarea proiectului de lege privind reformarea sistemului de pensii şi să asigure, în termeni proximi, publicarea documentului pentru consultări publice. În acelaşi timp, ministerul de profil urmează să desfăşoare o campanie amplă de comunicare, astfel ca populaţia să fie informată despre prevederile şi beneficiile reformei sistemului de pensii.

SURSA

Comentarii