05.09.2014 15:10

FORTĂREAȚA SUBTERANĂ DIN ȘOLDĂNEȘTI

În Republica Moldova există locuri de care nici nu bănuim. Pădurea Olișcanilor din raionul Șoldănești ascunde una dintre cele mai grandioase proiecte sovietice de importanță strategică. Este vorba despre un buncher subteran, din care acum au rămas doar pereții de meta,l înconjurați cu plăci de beton, umiditate, răcoare și mult întuneric. Aflați in reportajul ce urmează cu ce scop au fost construite aceste obiecte și care este destinația lor în prezent.

Fortăreața subterană a fost construită în 1985 de către forțele Armatei Sovietice. Buncărele reprezintă două cilindre cu diametru de 32 de metri, unite între ele cu o galerie subterană.

Militarii sovietici au construit aceste obietive strategice cu scopul de a se apăra de o eventuală invazie, mai ales că acestea trebuiau, în caz de necesitate, să se ofere o izolare totală.

După ce s-a destrămat Uniunea Sovietică lucrările la aceste puncte militare au încetat. In 1997, Agenția de Stat ”Moldsilva” a vândut cazematele, unui agent economic cu aproximativ 550 000 lei, iar în prezent, cu ajutorul materialelor de construcție de la baza militară, se construiește un bloc de locuit în orașul Ialoveni, de asemenea, proprietarul planifică să crească aici ciuperci.

Autoritățile sovietice au mai construit în acea perioadă încă două buncăre de acest fel, în Belarus și Azerbaijan. Din 1991 acestea au rămas abandonate.

Comentarii