18.09.2014 15:23

GARA AUTO NORD VA FI MODERNIZATĂ

Gara Auto Nord din Chișinău va fi renovată și modernizată. Pe o suprafață de peste un hectar de teren neutilizat, care era gunoiște acum se construiește o parcare pentru transportul privat. De asemenea, autoritățile, împreună cu administrația gării planifică ca până la sfârșitul lunii octombrie să finalizeze lucrările de amenajare a unui peron nou de plecare și sosire. Cetățenii consideră că aceste lucrări sunt necesare odată ce în prezent se confruntă cu incomodități.

Gara Auto Nord activează din 2005, pe o suprafață de aproape 3 hectare, dintre care 1,2 ha erau fără supraveghere, fiind adesea vandalizate. Iar această suprafață este insuficientă pentru a deservi toate cele 476 de autobuze, care sunt la Gară. Astfel, administrația întreprinderii ajutată de Ministerul de resort au decis să extindă infrastructura Gării.

LIUBOVI LAGOVSCAIA director Gara Auto Nord: Dacă observați, la noi este o mare aglomerație de transport. De asemenea, nu avem peroane acoperite pentru pasageri și oamenii sunt nevoiți pe ploaie și ninsoare să stea în stradă, cu bagajul jos. Evident că este inestetic și incomod pentru pasageri. Astfel, noi am decis să construim un peron acoperit. În partea dreaptă va fi un astfel de peron din sticlă, cu lungimea de 60 metri. Acolo vor fi 11 platforme.

Până în prezent a fost construită o parcare pentru transport privat de 240 de locuri, un peron de plecare și sosire pentru autocarele naționale și internaționale, acesta urmând să fie acoperit.

În timpul săptămânii, la această gară este un flux de circa 2-3 mii de oameni, iar de sărbători chiar de câte 14 mii de călători. Astfel, cetățenii privesc pozitiv aceste încercări de renovare, mai ales că în prezent întâmpină mai multe dificultăți.

Investiția pentru lucrările inițiale ale proiectului se ridică la 8 milioane de lei, care reprezintă sursele proprii ale Autogării Nord. Autoritățile mai planifică construcția unei noi clădiri cu sală de așteptare, ghișee, buticuri cu utilități publice, iar pentru implementarea acestora ar fi nevoie de încă 13 milioane de lei.

Comentarii