07.11.2016 14:46

Memorandum de înţelegere între PG şi un institut din Marea Britanie

Procuratura Generală a Republicii Moldova şi Institutul Internaţional Causeway din Marea Britanie au semnat un memorandum de înţelegere în vederea consolidării capacităţilor în domeniul justiţiei tranziţionale în rîndul procurorilor, judecătorilor şi altor organe de drept din Republica Moldova.

În cadrul ceremoniei, procurorul general interimar, Eduard Harunjen, a declarat că, prin semnarea Memorandumului, vor fi promovate bunele practici de reglementare a conflictelor, fapt ce va permite preluarea şi dezvoltarea mecanismelor de aplicare a justiţiei tranziţionale şi iniţiativelor asociate implementate în timpul procesului de pace".

Acest memorandum este semnat în cadrul programului "Introducerea şi dezvoltarea capacităţilor organelor de drept în domeniul justiţiei tranziţionale drept mecanism de reglementare în societatea post-conflict". Scopul principal al programului este de a oferi suport şi a spori capacitatea organelor de drept şi a Guvernului RM în domeniul justiţiei tranziţionale ca practică internaţională de abordare a crimelor comise în societăţile post-conflict.

Programul urmăreşte familiarizarea procurorilor şi judecătorilor moldoveni cu practicile internaţionale în domeniu, pentru a-i ajuta în vederea soluţionării problemei dosarelor penale în cadrul procesului de reglementare transnistreană. Programul de susţinere din partea Institutului Causeway constă din instruiri, cu participarea formatorilor naţionali şi internaţionali, cu pregătire specială în domeniul justiţiei tranziţionale în baza bunelor practici din Irlanda de Nord. Programul se va desfăşura pînă în martie 2017. Primele cursuri de instruire pentru procurori vor avea loc între 8-11 noiembrie.

SURSA

Comentarii