25.09.2014 13:06

IATĂ CARE SUNT CONDIȚIILE DE OBȚINERE A CERTIFICATULUI FITOSANITAR

După cum am comunicat anterior, procedura de obținere a certificatelor fitosanitare pentru export va fi simplificată. Cu scopul de a informa exportatorii moldoveni, echipa MBC a solicitat Agenției Naționale de Siguranță a Alimentelor detalii în ce privește noua procedură de obținere a certificatului fitosanitar, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2015.

Potrivit reprezentanților instituției, conform modificărilor, pentru a obține certificatul propriu-zis, agentul economic trebuie să prezinte cererea, contractul, certificatul de inofensivitate, certificatul privind respectarea regulilor de utilizare a produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților, actul de inspecție a unității de transport și alte documente la cererea țării de import. În acest context, specialiștii din cadrul Agenției pentru Siguranța Alimentelor susțin că aceste modificări nu tergivesează procesul de verificare a calității produselor. Scopul acestora fiind de a ajuta producătorii agricoli afectați de embargoul impus de Rusia să cucerească cât mai rapid alte piețe.

Drept rezultat se va reduce timpul de așteptare a certificatului fitosanitar de la 5 zile la cel mult trei, dar și costurile, care vor depăși 15 lei.

Comentarii