14.10.2014 10:03

ÎȚI DESCOPERIM UN ALT CHIȘINĂU! LOCURILE ISTORICE DIN ORAȘ PE CARE PUȚINI LE CUNOSC

Chișinăul este un oraș vechi cu o istorie nemaipomenit de frumoasă, dar care din păcăte nu este cunoscută în rândul locuitorilor. Potrivit Tamarei Nesterov, cercetător al patrimoniului arhitectural, astăzi în capitală avem puține locuri neatinse de ritmul modern al vieții. Au rămas doar câteva case și stradele , precum strada numită astazi Alexandru Vlăhuță, care datează încă din secolul 15.

Pe atunci Chișinăul avea o altă structură, cu străzi înguste care erau orientate paralel cu râul Bâc și care duceau la piețe comerciale. În ciuda restructurării totale a orașului, în prezent mai există câteva dintre acestea, doar că au devenit o simplă distanță dintre case.

O altă stradă la fel de veche este cea numită astăzi,Petru Rareș. Aici aproximativ în anul 1711 se adunau toți negustorii din regiuni, acest lucru inițiind structurarea și dezvoltarea economică a orașului Chișinău.

O altă condiție care a condus la formarea orașului a fost fântâna mare, un izvor cu mai multe guri care în trecut alimenta mai multe regiuni inclusiv și Chișinăul. Astăzi, din păcate se alimentează cu apă doar câteva instituții din capitală, deaorece se presupune că volumul apei s-a redus.

Un alt loc care a scris istoria Chișinăului este chiar Teritoriul pe care se află în prezent teatrul Eugen Ionescu , fostul cinematograf Moscova.

Potrivit specialiștilor, în spatele teatrului cu câteva sute de ani în urmă s-ar fi aflat prima catedrală a Chișinăului. Totodată ei presupun că resturile acesteia ar putea există doar că au fost acoperite de pământ, devenind astăzi o movilă, un loc pentru gunoi unde este prezentă

Comentarii