12.09.2014 11:09

INFRASTRUCTURA ȚĂRII PROSPERĂ! MOLDOVA VA BENEFICIA DE UN NOU PROIECT

În lipsa resurselor finaciare proprii, dezvoltăm infrastructura țării cu ajutorul surselor financiare din exterior. Raionele Șoldănești, Rezina și câteva localități din Florești vor beneficia de un sistem modern de management al deşeurilor solide. Atât autoritățile locale, cât și principalii parteneri ai proicetului, ADR Cenru și GIZ Moldova, planifică să construiască una dintre cele mai mari stații de balotare și sortare a deșeurilor solide. Bugetul total al proiectului este de peste 36 milioane de lei.

Proiectul „Managementul Deşeurilor Solide 2014-2019” a demarat la inițiativa Primăriei orașului Șoldănești, iar pe parcurs, în lucrările de salubrizare a orașului au fost antrenați mai mulți parteneri de dezvoltare, printre care și GIZ Moldova, proiectul transformându-se în unul regional.

Întreprinderile responsabile de managmentul deșeurilor au fost dotate cu utilaje și echipamente speciale de colectare a gunoiului, au fost procurate tomberoane și containere pentru depozitarea gunoiului. De asemenea, populația este antrenată într-o campanie de informare cu referire la importanța gestionării corecte a deșeurilor solide și impactul acestora asupra ecologiei, fiind amenajate și 4 stații temporare de colectare și depozitare a deșeurilor.

Autoritățile locale și partenerii proiectului planifică să cunstruiască pe o suprafață de 18 ha, în satul Parcani, o stație modernă de colectare, depozitare, sortare și reutilizare a deșeurilor solide, care va fi la dispoziția a trei raioane: Șoldănești, Rezina și Florești. Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Centru susține că acest proiect va fi unic în Moldova și va oferi un spectru larg de servicii.

Bugetul total al proiectului este de peste 36 milioane de lei - investiție venită din partea Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei. 35 de localități cu un număr de peste 77 mii de locuitori vor beneficia de sistemul de colectare a gunoiului, iar costul pentru acest serviciu va fi de câte 8 lei lunar.

Comentarii