23.11.2016 10:32

Cum este respectată Legea antitutun în localurile din Chișinău – studiu

O bună parte dintre cafenelele, barurile și restaurantele din Chișinău implementează prevederile legii care interzice fumatul în spațiile publice închise.

Concluzia aparține specialiștilor de la Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate, care au realizat un studiu ce a vizat localurile de alimentație publică din municipiile Chișinău și Bălți. Studiul a cuprins monitorizarea a 204 centre de agrement din capitală și 31 de localuri din Bălți.

Astfel, în 92 la sută dintre localurile supuse monitorizării nu se fuma în încăpere, iar în 96 la sută, la intrare era afișat semnul ce interzice fumatul, așa cum prevede legea. „Studiul a demonstrat o executare înaltă a prevederilor legii privind controlul tutunului. Asta demonstrează că proprietarii de localuri de alimentație publică au examinat atent legea și s-au confirmat. În 92% dintre localurile monitorizate nu se fuma în încăpere, iar în 8% dintre localuri s-a constatat că se fuma în interior. Este vorba de 18 localuri din Chișinău și două din Bălți”, a relatat Ghenadie Țurcan, coordonator de programe în cadrul Centrului.

Cele 235 de localuri au fost monitorizate în timpul orelor de prînz și seara, între orele 18.00 și 22.00.

Potrivit lui Țurcan, pe marginea celor opt cazuri în care au fost semnalate nereguli au fost depuse sesizări la instituțiile competente. Totodată, în două localuri proprietarii făceau publicitate la produsele din tutun.

Specialiștii salută totuși progresele înregistrate de țara noastră în lupta contra fumatului. „Am obținut date similare celor din țările învecinate care au adoptat legea antitutun cu cîțiva ani în urmă – Ucraina, Rusia, Turcia. Și în aceste țări monitorizarea a arătat că legea este respectată în proporție de peste 90 la sută”, a adăugat Țurcan.



SURSA

Comentarii