29.10.2014 09:16

LECTORII UNIVERSITARI PROTESTEAZĂ ÎN FAȚA GUVERNULUI

În jur de 200 de lectori universitari au protestat atăzi în faţa Guvernului și au cerut să le fie majorate salariile. Acțiunea de protest a fost organizată de Sindicatul Educației și Științei, care este nemulțumit de decizia executivului de a le majora salariile lectorilor doar cu 10%.

Sindicaliștii sunt nemulțumiți de modul în care au fost operate majorările salariale, începând cu luna septembrie a acestui an. Potrivit lor, în loc de majorarea salariului cu 20 la sută – adaos promis anterior de Guvern, cadrele didactice au primit doar 10 la sută. Preşedintele Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei, Dumitru Ivanov, a menționat că sindicaliștii vor continua dialogul cu Guvernul şi vor încerca să convingă cabinetul de miniştri că este necesar de a majora salariile pedagogilor, în conformitate cu înțelegerile la care s-a ajuns anterior.


Preşedintele sindicatului a menţionat că cinci dintre universităţi nu au deloc studenţi la contract sau aceştia sunt foarte puţini la număr. Aceste instituţii nu pot supravieţui fără susţinerea Guvernului. Dar şi universităţile care au mai mulţi studenţi la contract folosesc banii acumulaţi pentru echipament, renovări, întreţinere, astfel încât nici ele nu-şi permit să majoreze salariile din fondurile proprii. Potrivit lui Dumitru Ivanov, în medie un profesor universitar câştigă 4800 de lei, însă această cifră variază în funcţie de sarcina didactică şi titlurile academice, iar o bună parte din profesori au salarii mult mai mici.

Comentarii