14.07.2014 15:46

LEGEA 2%, SAU UNDE SE DUCE IMPOZITUL NOSTRU PE VENIT?

Cu inspiraţie europeană, sau din practica altor țări și în Republica Moldova, persoanele fizice și juridice ar putea să participe la gestionarea finanțelor publice. Asta dacă guvernul va adopta legea cu privire la atribuirea celor 2% din impozitul pe venit. Subiectul a fost dezbătut astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.

Urmând a fi introduse modificări în Codul Fiscal, conceptul ”Legii 2%” va permite contribuabililor persoane fizice şi juridice să direcţioneze până la 2% din impozitul lor pe venit către o entitate juridică, fie onegeuri, sau culte religioase. În acest fel, contribuabulii vor participa la soluţionarea unor probleme ce ţin de mediul social din care fac parte drepturile omului, protecţia mediului, protecţia sănătăţii, precum și la prestarea serviciilor și activităților în domeniul public.

Totodată, ONG-urile se pronunță sceptic la ideea împărțirii celor 2 % cu cultele religioase, susținînd că acestea ar trebuie să devină mai transparente și să elaboreze la sfîrșit de an, un raport financiar pe care să-l facă public, cerință împusă de această lege, ONG-urilor.

Inițiatorii acestei legi, susțin că prejudiciul adus statului nu va fi mare, astfel încît de la începutul proiectului doar 5-6 % din populație oferă acești bani, ce ar însemna, doar 20 milioane de lei, o sumă nesemnificativă spun ei. Însă după 5 ani, oamenii ar obține încrederea în aceste oragizații și numărul donatorilor ar crește pînă la 20-30%, ceea ce ar constitui în jur la 50-60 milioane lei anual. Momentan, proiectul de lege este inclus în ordinea de zi a ședinței Guvernului de miercuri, 16 iulie, dacă va fi votată și de parlament, aceasta urmează să intre în vigoare din 1 ianuarie 2015.

Comentarii