21.07.2014 12:12

LIPSĂ DE CADRE MEDICALE

Peste 40% dintre lucrătorii medicali au părăsit sistemul autohton de sănătate în ultimele două decenii. în același timp, statul nu deține un mecanism eficient de planificare a personalului. Pe termen lung, aceste acțiuni vor avea un impact negativ asupra gradului de asigurare cu medici, spun auditorii curții de conturi.

Politicile și strategiile de sănătate elaborate în ultimii ani nu au adus stabilitate în sistemul național de medicină, acesta fiind în continuare grav afectat de insuficiența resurselor umane. Constatarea aparține auditorilor Curții de Conturi care au examinat performanțele unor instituții de sănătate publică în ceea ce privește managementul cadrelor.

Auditorii Curții de Conturi au stabilit că instituțiile medico-sanitare nu-și pot estima necesarul de personal, deoarece nu există nicio metodologie bine definită în acest sens. Nici documentele strategice, elaborate între timp, nu răspund clar la necesitățile sistemului.

O altă neregulă depistată de auditori ține de salarizarea medicilor rezidenți, fără a identifica sursele de acoperire a acestor cheltuieli. Pentru salarizarea anuală a numai 825 de medici rezidenți, sunt necesare surse suplimentare de circa 23 mil. lei, se arată în raportul de audit.

Potrivit datelor publicate de ”European health for all database”, gradul de asigurare cu medici în Republica Moldova este unul destul de mic, de aproape 30 medici la 10 mii de locuitori. În statele UE însă același indicator constituie circa 35 medici.

Comentarii