30.09.2014 07:39

LOCALNICII, TRATAȚI CA NIȘTE COBAI! O COMPANIE DIN SUA FACE EXPERIMENTE PE OAMENII DIN HAWAI

Compania Monsato a pus stăpânire pe insula Molokai (un mic paradis hawaian) și o transformă într-un laborator al organismelor modificate genetic (OMG), tratându-i pe localnici ca pe niște cobai.


Monsanto s-a instalat pe insulă cu promisiuni de creare a unor locuri de muncă, dar tot ce localnicii au “primit” până acum sunt dozele de toxine care le atacă aerul pe care îl respiră şi apa din pânza freatică. Compania deţine peste 800 de hectare pe insulă, destinate testării porumbului modificat genetic cu toxina Bt, o genă creată în laborator cu scopul rezistenţei în faţa unei cantităţi uriaşe de pesticide, scrie totb.ro. Cum compania derulează teste cu pesticide pe insulă, locuitorii acesteia sunt sistematic intoxicaţi de praful provenit de la aruncarea acestor substanţe. Şi devin tot mai bolnavi, pe zi ce trece. Conform mai multor rapoarte, o serie de boli s-au dezvoltat sau agravat în zonă: de la astm la diabet şi chiar forme de cancer.

Dacă muncitorii angajaţi ai companiei lucrează cu costume de protecţie (în special pentru aparatul respirator), localnicii (mai ales cei din vecinătatea terenurilor folosite pentru teste) nu au această opţiune şi respiră praf toxic format din chimicale care mai de care mai puternice (unele dintre acestea fiind cunoscute drept cauzatoare de cancer şi boli specifice ficatului şi rinichilor). Populaţia insulei este de numai 7.500 de oameni, însă aceştia au început să se revolte împotriva activităţii Monsanto, deşi acţiunile lor par a se lovi de zidul surzeniei, în SUA: ministerul Sănătăţii refuză să admită faptul că activitatea Monsanto reprezintă un pericol pentru populaţia hawaiană, în ciuda dovezilor legate de creşterea ratei îmbolnăvirilor de la apariţia companiei pe insulă.

Comentarii