09.02.2015 12:45

Mai mulți bani pentru școlile din Moldova! Se vor acoperi cheltuielile pentru achitarea tuturor serviciilor

Statul oferă în acest an o sumă mai mare de bani pentru școlile din Moldova. Asta după ce s-a majorat cele două componente în baza cărora se face finanțarea instituțiilor de învățământ – costul per elev și normativul pe școală.

Potrivit Ministerului Educației, suma alocată per elev a crescut în anul curent până la 8771 lei, cu 1842 de lei mai mult comparativ cu anul 2014, iar mărimea normativului per instituție , de asemenea a crescut cu circa 30 de mii de lei, constituind 428982 de mii de lei.

Amintim că luna ianuarie 2013, toate instituţiile de învăţământ general dispun de o finanțare, în conformitate cu o nouă formulă care presupune că şcolile primesc resurse de la stat în funcţie de numărul de elevi.

Formula prevede acoperirea cheltuielilor ce țin de administrarea instituției, precum și remunerarea cadrelor didactice și auxiliare, achitarea tuturor serviciilor, întreținerea instituțiilor și cheltuieli pentru dezvoltarea și îmbunătățirea bazei didactice și a celei tehnico-materiale a școlii.

Noua formulă de finanțare a fost implimentată pentru a echilibrara cheltuielilor alocate pentru educație. Astfel, pentru un elev se alocă aceeași sumă de bani, indiferent de școala în care învață acesta. Totodată, formula își propune să asigure eficientizarea cheltuielilor publice și creșterea transparenței în finanțarea școlilor.

Mai mult, banii ajund direct la instituțiile de învățământ, nu prin intermediul primăriilor, așa cum era anterior. În același timp, noua formulă de finanțare extinde autonomia şcolară, astfel încât administrațiile școlilor au posibilitatea să decidă asupra modului de utilizare a bugetului școlii, în funcție de necesități și priorități.

Comentarii