16.10.2014 11:23

MALNUTRIȚIA, O PROBLEMĂ DE NIVEL GLOBAL! ASTĂZI ESTE ZIUA MONDIALĂ A ALIMENTAȚIEI

Ziua mondială a alimentației (World Food Day) este aniversată astăzi în peste 150 de țări. Această zi, declarată de Adunarea Generală a ONU, are ca scop creșterea gradului de conștientizare publică a problemelor privind alimentația la nivel mondial și consolidarea solidarității în lupta împotriva foametei, malnutriției și sărăciei.

Tema ediției din 2014 a Zilei mondiale a alimentației este "Familia de fermieri — hrănirea populației, grija pentru pământ" — și a fost aleasă pentru a sublinia rolul familiilor de agricultori și al micilor fermieri în societate, pentru eradicarea foametei și a sărăciei, asigurarea securității alimentare și nutriției, îmbunătățirea nivelului de trai, gestionarea resurselor naturale, protecția mediului și realizarea dezvoltării durabile, în special în zonele rurale.


Fermele mici produc cele mai multe alimente din lume, se arată în raportul GRAIN (o organizație internațională non-profit, a cărei activitate este orientată pentru a sprijini micii fermieri). De exemplu, potrivit acestui raport, în jur de 56% din producția agricolă a Rusiei, În Cuba micii fermieri produc 75% din totalul producției agricole,

În Ucraina, micii fermieri lucrează 16% din terenurile agricole, dar asigură 55% din producția pe țară. În România, potrivit Raportului GRAIN, fermele de familie reprezintă 99% din totalul fermelor, și lucrează 53% din terenul agricol, cu o medie de 1,95 ha / fermă, Cifrele impresionante similare sunt menționate în raport pentru Chile, Ungaria, Belarus, Kenya, El Salvador și multe alte țări.


Cu o valoare estimată la 1 mld. 20 milioane de persoane subnutrite din întreaga lume, acest fenomen devine o problemă destul de serioasă și impune căutarea urgentă de soluțiilor pentru asigurarea alimentației la nivel global.

Comentarii