27.08.2014 14:53

MARTOR UNIC AL SCHMBĂRILOR ECONOMICE

În perioada sovietică, magazinul Unic reprezenta pilonul comertului intern. Aici moldovenii puteau cumpăra mărfuri exclusive (așa-zise deficitare), importate din ţările membre ale URSS, dar și din țările socialiste. Totodată, magazinul era gazda permanentă a mărfurilor produse la fabricile din Moldova. Amplasarea strategică şi spectrul larg de produse, comercializate la un preț rezonabil pentru acele timpuri, făceau ca acest centru comercial să fie unic. Pe parcursul anilor, magazinul și lucrătorii de aici au fost martori ai tuturor schimbărilor prin care a trecut comerțul autohton și economia în ansamblu - perioada deficitului, trecerea la economia de piață, stabilirea sistemului autohton de comerț, activitatea în sistemul economiei de piață. Propun să urmărim în continuare un scurt uistoric al celui mai vechi magazin de comerț cu amănuntul. O istorie cu care nu se poate lăuda niciun mol de la noi!

Magazinul Central Unic a fost deschis în 1945, fiind printre primele centre comerciale de după război. Inițial a acesta era amplasat la intersecția străzilor Stfan cel Mare și Sfânt cu Pușkin, iar din 1983 magazinul îşi desfăşoară activitatea în clădirea actuală de 11 mii m2.

LIUBA LATOS contabil șef, magazinul Unic: Cele mai bune produse erau distribuite in magazinul Unic, când repartizau fondurile cei de la Minister, întotdeauna aici aduceau cele mai exclusive mărfuri.

Pe timpurile deficitului aici era totul unic, lumea aștepta în rând, chiar și noaptea, se înregistrau, iar în baza înregistrării se vindeau televizoare, covoare, furnituri de mobilă, și multe altele. Aceste produse chiar erau unice și toți doreau să le achiziționeze.

Cine dintre locuitorii capitalei nu cunoaște renumitul escalator! Ceea cu ce astăzi nu poți uimi pe nimeni, pe atunci era o adevărată mostră a progresului tehnic!

LIUBA LATOS contabil șef, magazinul Unic: Și escalatorul nostru este deosebit. În anul 1983 acesta a fost executat la comandă în orașul Stahanov special pentru magazinul Unic. La moment astfel de escalatoare nu existau în Uniunea Sovietică.

Vânzătorii, care practic și-au petrecut toată viața deservind cumpărătorii magazinului, timp de câte 4 decenii, spun că pe acele timpuri toată lumea era în căutarea produselor fabricate în Moldova, atâta încredere aveau cumpărătorii în mărfurile moldovenești!

Vânzătorii, care practic și-au petrecut toată viața deservind cumpărătorii magazinului, timp de câte 4 decenii, spun că pe acele timpuri toată lumea era în căutarea produselor fabricate în Moldova, atâta încredere aveau cumpărătorii în mărfurile moldovenești!

Cumpărătorii își amintesc cu nostalgie de timpurile când procurau mărfuri în acest magazin.

În 1985, atunci când magazinul a trecut în clădirea actuală, aici lucrau 1600 de persoane. 90% din produsele comercializate în magazin erau fabricate în Moldova. Conform datelor contabile ale magazinului, în anul 1990, rotația mărfurilor în magazin era de circa 700 milioane de ruble, bani mulți pe atunci - echivalentul a peste 1 miliard de dolari.

Comentarii