30.09.2014 08:04

MIEZUL DE NUCĂ, SURSĂ SIGURĂ DE VENIT. MOLDOVEANUL CARE A REUȘIT SĂ-ȘI FACĂ O AFACERE DE SUCCES

Moldova se numără printre liderii mondiali la exportul de produse nucifere, anual exportând circa 14 mii de tone de miez de nucă. Anul acesta recolta de nuci a umplut din plin hambarele antreprenorilor moldoveni. Exportatorii de miez de nucă își vor comecializa marfa la un preț și mai mare ca cel din anul trecut. SUA, cel mai mare producător internațional a impus un preț minim de 3,5 euro per kg, ceea ce înseamnă că prețul general pe piață va fi nu mai mic de 8 euro pentru un kg.

De 20 de ani Tudor Slănină crește, cumpără, prelucrează și exportă produsele nucifere în străinătate. Omul de afaceri are o livadă de nuci de 120 ha, mai cumpără nuci de la gospodari și exportă anual circa 1500 de tone de miez de nucă. Anul trecut kilogramul de miez l-a vândut cu un preț de 6-8 euro.

Până a ajunge pe rafturile magazinelor internaționale, miezul de nucă trece prin mai multe procese tehnologice.

"Miezul de nucă încă este foarte umed, de aceea trebuie să se usuce până la 5-7% de umiditate. După aceasta, urmează celelalte procese de producere. Miezul se calibrează după forma și mărime, apoi după culoare, unde se observa diferite defecte, și tocmai după asta merge la ambalare și este gata pentru export",declară Nicolae Momotenco, șef secția ambalare.

Miezul de nucă ajunge în ţările arabe, în UE şi CSI. Pe piaţa locală rămâne circa 1% din producția recoltată. Președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, Constantin Gajim, ne-a declarat că anul acesta SUA, unul dintre liderii producători de nuci, a dictat un preț internațional nu mai mic de 3,5 euro per kilogram. Ceea ce înseamnă că producătorii noștri își vor vinde marfa la un preț chiar mai mare decât cel din anul trecut.

Statul acordă subvenții în valoare de 17 mii lei la un ha plantat de livadă de nuci. Totodată, în aprilie Parlamentul a adoptat o lege care să-i scutească de taxe de 1,5 procente pe exportatorii de culturi nucifere, produse derivate din nuci şi a lemnului din nuc.

Comentarii