09.02.2015 15:21

Ministerul Sănătății își recunoaște vina: a oferit informații eronate despre stocurile de medicamente în spitale

Viceministrul Sănătății, Mihai Ciocanu, a recunoscut astăzi că prim-ministrul în exercițiu, Iurie Leancă, a primit informații eronate, potrivit cărora în spitalele din țară sunt suficiente stocuri de medicamente.

Declarațiile au fost făcute după întrevederea cu directorii instituțiilor medicale și reprezentanții Agenției Medicamentului, în cadrul căreia s-a discutat despre problema deficitului medicamente în instituțiile medicale din țară.

Potrivit viceministrului Sănătății, Mihai Ciocanu, Ministerul își asumă responsabiliatea pentru faptul că președintele executivului a fost informat greșit. În cadrul unei emisiuni televizate, premierul în exercițiu a declarat că anumiți funcționari l-au asigurat că medicamentele sunt livrate în regim normal către instituțiile medicale și că nu există probleme în acest sens. Viceministrul, Mihai Ciocanu, dă vina pe șefii spitalelor, care potrivit lui, au furnizat informații eronate Ministerului de resort.

Totodată, viceministrul a explicat că lipsa de comunicare dintre instituțiile medicale, Agenția de Achiziții Publice și Agenția de Medicamente și Dispozitive Medicale, precum și nerespectarea obligațiilor contractuale de unele părți, și nu în ultimul rând, deprecierea valutei naționale sunt factorii care au condus la deficitul de medicamente cu care se confruntă toate spitalele din țară. Mai mult, Mihai Ciocanu, susține că situațiile de acest gen se vor repeta și în anii următori, dacă nu se vor adopta modificări în sistemul de achiziție a medicamentelor.

Comentarii