08.11.2016 10:15

Mitropolia Moldovei, acuzată de încălcarea gravă a legislației

Un grup de activiști civici au înaintat autorităților o petiție prin care cer impozitarea Bisericii Ortodoxe din Moldova (BOM).

Demersul a fost înaintat după ce au fost atestate mai multe cazuri în care reprezentanții BOM s-au implicat în campania electorală pentru prezidențiale. Potrivit activiștilor, legislația interzice implicarea cultelor religioase în politică, aceasta fiind principala condiție pentru scutirea de plata impozitelor. Întrucît această prevedere a fost grav încălcată, susține avocata Doina Străstianu, Biserica urmează a fi tratată ca un agent economic obișnuit, iar serviciile religioase – impozitate.

„În ultima perioadă, tot mai des preoții din Mitropolia Moldovei intervin în spațiul public cu mesaje necreștine, în care ne dezbină, instigă la ură socială, ne etichetează că sîntem creștini și necreștini, de aici și străini. Această implicare în politică am văzut-o pe 4 noiembrie, în conferința ținută de mai mulți preoți, în frunte cu episcopul Marchel. În lege este indicat că cultele religioase se vor abține de la implicarea în politică și pentru acest lucru se prevede scutirea de plata impozitelor”, a explicat avocata.

Autorii petiției au cerut Ministerului Justiției, Inspectoratului Fiscal și Inspecției Muncii să verifice activitatea preoților care fac agitație electorală în spațiul public și să constate încălcările comise. Totodată, aceștia au solicitat verificarea respectării legislației muncii de către instituțiile Bisericii Ortodoxe, care implică în muncă persoane fără încheierea contractului individual de muncă.

Pînă în acest moment, petiția prin care a fost cerută impozitarea Bisericii Ortodoxe a fost semnată de circa 9500 de persoane.

SURSA

Comentarii