01.11.2016 10:00

Moldova se confruntă cu un număr mic de donatori de organe

În Moldova, Programul național de transplant pentru anii 2012-2016 a fost realizat parțial.

De vină ar fi numărul mic de donatori în țară.

Potrivit Ministerului Sănătății, principalele cauze ale lipsei de prelevări este comunicarea defectuoasă dintre cadrele medicale și rudele pacienților, care ar putea să-și dea acceptul pentru transplantul de organe. La fel, cooperarea dintre instituțiile autorizate pentru depistarea donatorilor potențiali este insuficientă, iar populația este slab informată despre donarea de organe și țesuturi.

În acest context, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a cerut implicarea maximă din partea responsabililor pentru reevaluarea activității în cauză. „Acțiunile și mecanismele care sînt în actualul program trebuie să se găsească în următorul, doar că ele vor avea succes atunci cînd dumneavoastră vă veți implica și vă veți face meseria cap-coadă, așa cum prevăd toate protocoalele și instruirile la care ați participat”, a menționat Ruxanda Glavan.

În continuare urmează a fi creat un grup de lucru interinstituțional, inclusiv cu Agenția de Transplant, pentru a se elabora o strategie de conlucrare între instituțiile medicale autorizate în donare de organe.

Concomitent, șefii instituțiilor autorizate vor asigura, sub responsabilitate personală, o bună conlucrare intraspitalicească în cazul activităților de donare de organe și țesuturi, cu monitorizare lunară. La finele anului curent va fi înaintat spre aprobare un nou program național de transplant pentru anii 2017-2021.

Instituția medico-sanitară autorizată pentru activități în domeniul transplantului este Spitalul Clinic Municipal „Sfînta Treime”. În perioada 2012-2016 au fost efectuate 50 de transplanturi renale, 14 transplanturi hepatice, 8 transplanturi cardiace.

În anul 2011, în țară erau înregistrați 21 de pacienți care au suportat transplant de organe, pe cînd la finele anului trecut numărul acestora a ajuns la 101.

SURSA

Comentarii