08.09.2014 19:11

MOLDOVA, ÎMPÂNZITĂ DE SATE ABANDONATE

Harta Republicii Moldova este împânzită de localități - fantomă. În multe dintre ele pot fi găsiţi doar câţiva bătrâni, iar unele au rămas fară niciun locuitor. Din lipsa căilor de acces, a locurilor de muncă, a migrației și a infrastructurii primitive, mai multe localități din țară riscă să dispară. Pentru aceste unități administrativ-teritoriale nu se alocă resurse financiare și astfel nici nu se pot dezvolta. Totodată, reprezentanții Întreprinderii de Stat ”Cadastru” consideră că excluderea lor de pe hartă este indezirabilă, odată ce există șansa ca să fie populate din nou.

Această localitate a fost fondată în 1813, când un grup de urcaineni din regiunea Nikolaevskaia s-a stabilit stabilit cu traiul pe pământurile roditoare ale Moldovei, după ce au înfruntat războiul ruso-turc. Satul avea 20 de locuințe, insă pe parcursul anilor a rămas abandonat.

Primarul comunei Zgărdești, din care face parte și satul Bondareauca consideră că principalul motiv pentru care localitatea și-a dat suflarea este migrația, lipsa căilor de acces și a locurilor de muncă.

Conform articolului 17 din Legea cu privire la organizarea administrativ-teritorială a Moldovei, o localitate se formează dacă are o populaţie de cel puţin 1.500 de locuitori. Experții din cadrul Întreprinderii de Stat ”Cadastru” consideră că excluderea localităților de pe harta țării este neindicată, cu toate acestea, des se întâlnesc astfel de cazuri.

Imaginea din satul Bondareuca se regaseste si in alte localitati. În satul Chetrişul Nou din raionul Făleşti, singurul locuitor, un bărbat de peste 70 de ani, a murit acum patru luni. Frumuşica Nouă din Floreşti, este indicat doar pe hârtie, deoarece a rămas abandonat. O situaţie similară este şi în Dărcăuţii Noi, din Soroca. Totodată, pentru întreținerea localităților abandonate nu se alocă resurse financiare, odată ce bugetul local al unui sat se formează în baza numărului de locuitori.

Comentarii