16.07.2014 15:49

MOLDOVA VA AVEA STATUT ALIAT NON NATO

Moldova va avea statut de aliat non NATO. Un proiect de lege în acest sens, a fost votat de congresul American. Care a elaborat şi a votat în două lecturi un proiect de lege privind susținerea Republicii Moldova. Dacă acesta va fi adoptat în lectură finală, Moldova va deveni partener strategic al Statelor Unite care nu este membru NATO.

Documentul defineşte cadrul strategic privind asistența şi cooperarea în domeniul securităţii dintre SUA și ţările din Europa şi Asia, în contextul acţiunilor Rusiei din regiune. Acesta oferă statutul de aliat non NATO pentru Ucraina, Georgia şi Moldova, ceea ce înseamnă că aceste ţări sunt parteneri strategici ai armatei americane, fără să fie membri ale Alianţei Nord Atlantice.
Prin urmare, proiectul îndrumă preşedintele SUA, Barack Obama să sporească interacţiunile Forţelor Armate ale SUA cu forţele armate ale Ucrainei, Georgiei, Moldovei, Azerbaidjanului, Bosniei şi Herţegovinei, Kosovo, Macedoniei, Muntenegrului şi Serbiei; şi să sporească asistenţa de securitate a SUA şi NATO către aceste state.Totodată, documentul prevede adoptarea unor noi sancţiuni de ordin politic, dar şi financiar împotriva Rusiei, în cazul în care aceasta va atenta la suveranitatea Ucrainei. Precum şi în cazul în care nu-şi va retrage trupele militare de la frontiera cu Ucraina şi nu va înceta acţiunile de destabilizare în estul ţării vecine. Autorul proiectului este republicanul Bob Corker.

Comentarii