13.10.2016 08:35

Moldova va negocia cu Rusia condiţii mai bune pentru migranţi

Guvernul a oferit împuterniciri unei delegații conduse de viceministrul muncii, Anastasia Oceretnîi, să negocieze şi să parafeze Acordul dintre guvernele Republicii Moldova şi Federației Ruse privind colaborarea în domeniul migrației de muncă, transmite IPN.

În Federaţia Rusă activează circa 50 de mii de migranți din Moldova, potrivit datelor serviciilor federale din domeniu. Potrivit oficialilor moldoveni însă, cifra reală este mult mai mare. Acordul care urmează a fi semnat ar soluționa o parte din problemele migranţilor, inclusiv cele care vizează obţinerea patentelor de muncă, ar crea condiții pentru ca mai mulți migranți să activeze legal în câmpul muncii.

Acordul ar urma să fie semnat pentru cinci ani, cu prelungire pentru perioade consecutive de trei ani dacă părțile semnatare nu vor avea alte propuneri.

În aceeaşi şedință, Cabinetul de miniştri a aprobat semnarea unui acord interministerial de cooperare în domeniul muncii cu Lituania. Acest acord va permite preluarea experienței Lituaniei privind armonizarea legislaţiei naţionale cu cea comunitară. La fel, va permite mobilizarea asistenței tehnice pentru implementarea politicilor în domeniul protecției sociale şi familiei. Acordul va fi semnat pe o perioadă nedeterminată, urmând ca programul de colaborare să fie stabilit de către părți la începutul fiecărui an.


SURSA

Comentarii