03.03.2015 15:40

Moldovenii au ajuns la disperare! Din lipsă de bani, își depun la AMANET bijuteriile de preț

Business profitabil pe timp de criză! În ultimele trei luni, lombardurile din capitală și-au sporit numărul de clienți cu 20%. Tot mai mulți cetățeni își gajează bunurile în speranța de a obține un ban în plus. Experții economici consideră că această tendință denotă faptul că populația a sărăcit și duce lipsă de resurse financiare.

Valoarea gajului pentru un gram de aur este evaluat la un preț care pornește de la 300 de lei, în dependență de proba bijuteriei, iar tehnica de uz casnic este gajată la un preț ce oscilează între 500 și 2500 de lei. Astfel, comercianții spun că tot mai mulți cetățeni vin să obțină credite sub gajul de bununuri.

Clienții, ajunși la disperare recunosc că apelează la aceste servicii pentru că au nevoie urgentă de bani.

Potrivit angajaților caselor de amanet, 20% dintre clienți nu se mai întorc după lucrurile de preț pe care le-au gajat, astfel, ulterior, agentul economic comercializează marfa din stoc. În aceste condiții persistă și unele riscuri în acest gen de activitate comercială.

Expertul economic, Viorel Gârbu consideră că cererea de amanetare din partea populației a crescut pe fondul crizei economice din țară: a devalorizarii leului, a scăderii remitențelor venite din străinătate și a creșterii prețurilor de consum. Tot el nu exclude că lombardurile chiar ar putea beneficia de situația creată.

Conform datelor Camerei de Licențiere, în Republica Moldova sunt înregistrate 153 de lombarduri.

Comentarii