19.10.2016 13:30

Muzeul de Etnografie sărbătorește 127 de ani de la înființare

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală sărbătorește 127 de ani de la înființare. Cu acest prilej, pe parcursul a două zile, Muzeul va organiza mai multe activități culturale.

Astfel, vineri, 21 octombrie, în sala de conferințe a Muzeului se va desfășura Sesiunea anuală de comunicări științifice – „Patrimoniul muzeal: cercetare, valorificare, conservare”. La eveniment vor participa cercetători din Republica Moldova, România și Polonia. Aceștia vor prezenta cele mai recente cercetări științifice în domeniul profesat și noile apariții editoriale. Sesiunea va începe la ora 10.00.

Pe 22 octombrie, în „Sala Nunții” din expoziția de bază a Muzeului se va organiza un recital de cîntece folclorice, datini și obiceiuri, prezentate de Teatrul Epic de Etnografie și Folclor „I. Creangă”, al cărei director este Aurel Ciobanu, iar conducător artistic – Tamara Vîrlan.

Potrivit organizatorilor, „cu această ocazie, în «Sala Biosfera», instituția propune spre atenția publicului vizitator să determine un obiect-enigmă, ultimul de acest gen, pentru a-l salva de la uitare și a-l reda circuitului cultural”. Aceasta ar fi a doua etapă al Concursului „Ce-o mai fi și asta?”, al cărui start a fost dat în primăvara anului curent.

Muzeul Național de Etnografie este cel mai vechi muzeu din Republica Moldova, construit în anul 1889. Fondat ca muzeu agricol, pe parcursul existenței sale și-a lărgit domeniul de activitate, creînd colecții ce reflectă istoria naturală, natura contemporană, evoluția societății umane și cultura tradițională de pe teritoriul Basarabiei, iar mai tîrziu a Republicii Moldova. În prezent deține un patrimoniu de circa 135 de mii de piese.

SURSA

Comentarii