05.02.2015 09:01

Norvegia declară război cerșitului organizat

În atenția societății civile din se află un proiect de lege, care va interzice cerșitul pe străzi. Mai mult, efectele acestei legi s-ar putea extinde și asupra persoanelor care ajută cerşetori, oferindu-le bani, adăpost sau chiar mâncare. Aceste persoane ar putea primi o pedeapsă de un an de închisoare dacă ajută cerşetori.

Multă lume în Oslo, capitala Norvegiei, este revoltată de noua propunere legislativă: oamenii consideră că vor fi pedepsiţi pentru simplul gest de a ajuta pe cineva mai puţin norocos în viaţă decât ei, cei care oferă.

Însă politicienii şi autorităţile consideră că incriminarea actelor de ajutorare a cerşetorilor este necesară, pentru că poliţia are nevoie de un ajutor legal solid în lupta contra reţelelor organizate de cerşetorie, care au transformat asta într-o afacere, de fapt, profitând de mila celor dispuşi să ajute persoanele nevoiaşe.

Publicaţia norvegiană ”The Local” notează că propunerea de lege este susţinută de coaliţia politică aflată la guvernare în Norvegia, care a primit şi sprijinul altei formaţiuni politice reprezentative, ajungând, astfel, la majoritatea necesară pentru ca legea să devină subiect de dezbatere. Termenul de consultare asupra legii se încheie pe 15 februarie.

Dacă aceasta va intra în vigoare, va defini cerşitul organizat drept infracţiune şi va impune pedepse cu închisoarea. Aceeaşi pedeapsă va fi propusă şi pentru cei care oferă bani, adăpost sau mâncare cerşetorilor, contribuind, în acest fel, la perpetuarea reţelelor de cerşetorie şi transformarea lor în adevărate afaceri.

Comentarii