24.09.2014 16:05

NOUL COD AL TRANSPOTURILOR NU PREVEDE LIBERALIZAREA FORMĂRII PREȚURILOR

Noul Cod al transporturilor rutiere este binevenit, însă din document au fost eliminate prevederile care impuneau liberalizarea pieței transporturilor interne, în special în ceea ce privește formarea tarifelor. Ideea a fost expusă aseară de reprezentantul Transportatorilor și Drumarilor, în cadrul emisiunii ”Interes direct”.

El spune că nu s-a luat în considerație cerearea transportatorilor privind liberalizarea formării prețurilor. Experții însă cred că acest pas este prematur și riscant, mai ales că nu există nici statistici relevante privind numărul pasagerilor transportați, nici calcule reale privind cheltuielile transportatorilor, iar calitatea serviciilor prestate lasă de dorit.

Expertul Dumitru Budeanschi susține că doar în capitală se mai încearcă o reformă în domeniul transportului de pasageri, în rest persistă haosul. Totodată, el crede că funcțiile de control ale Agenției Naționale Transport Auto nu sunt justificate, de acest lucru ar trebui să se ocupe, mai curând, autoritățile publice locale.

Codul transporturilor interne a fost elaborat în scopul de a disciplina jucătorii de pe piață și de a elimina transportarea ilicită de pasageri. O nouă metodologie de calcul a tarifelor pentru transportatori este în proces de elaborare la ministerul de resort. Peste 420 de agenți economici din Moldova au activitate de transportare internă a pasagerilor.

Comentarii