18.09.2014 09:19

NU SUNT BANI PENTRU CONSTRUCȚIA SARCOFAGULUI DE LA CERNOBOL

Construcţia noului sarcofag de protecţie deasupra reactorului avariat de la centrala nucleară Cernobîl, în urma accidentului din 1986, ar putea fi suspendată pentru o perioadă nedeterminată din cauza unor probleme financiare. Autoritățile ucrainene mai au nevoie de 615 miliioane de euro.

În contextul crizei din Ucraina, autoritatile de la Kiev nu pot finaliza lucrarile de la Cernobil fara un ajutor suplimentar din partea Grupului celor șapte state industrializate (G7). Pentru ridicarea carcasei de otel peste reactor, mai este nevoie de 618 milioane de euro, afirma surse guvernamentale germane, citate de Deutsche Welle.
În prezent, starea vechiului sarcofag de protecție de la Cernobîl este grav avariată, betonul se macină, creînd pericolul unor scurgeri radioactive.
Constructia noului înveliș pentru reactorul de la Cernobîl a fost adoptată în 1997 de G7. Peste șapte ani mai tîrziu, in 2004, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a organizat o licitație pentru proiectul viitorului sarcofag, concurs cîștigat in 2007 de grupul francez Novarka. După patru ani Kievul a anunțat ca suma necesara inceperii proiectului constituie 700 milioane de euro, care au fost strînse grație donatorilor internaționali.
Prima etapa a lucrarilor a demarat la sfîrsitul anului 2012. De atunci, s-a realizat numai o jumătate din sarcofagul de oțel. Dar banii s-au terminat. Deutsche Welle scrie că pînă la sfîrșitul acestui an nu vor apărea fonduri.

Comentarii