29.07.2016 14:15

O noua monedă comemorativă cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a independenței

Începînd cu 15 august, Banca Națională a Moldovei va lansa în circulație noua monedă comemorativă „25 ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova”, relatează NOI.md.

Moneda de argint are greutatea de 31,1 de grame, valoarea nominală de 100 de lei și un tiraj de 300 de unități. Aceasta va face parte din seria „Evenimente istorice” și va fi introdusă în circulație ca mijloc de plată şi în scop numismatic. Hotărîrea respectivă a fost semnată de președintele Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea.

Comercializarea monedelor comemorative va fi efectuată prin intermediul BNM și băncilor licențiate, care vor stabili independent prețul de vînzare a monedei comemorative, care nu trebuie să depășească mai mult decît cu trei la sută prețul stabilit de BNM.

În economia națională monedele comemorative constituie mijloc de plată și sînt acceptate la valoarea lor nominală.

De menționat că BNM a lansat și anterior monede comemorative de argint consacrate independenței Moldovei. Totodată, prima monedă comemorativă a fost lansată de Banca Națională a Moldovei în 1996 și dedicată aniversării a 5-a a proclamării independenței Moldovei. Ulterior au fost lansate monede comemorative dedicate celor 10, 15 și 20 de ani de independență a Moldovei.

SURSA

Comentarii