20.10.2014 12:57

ȘOMAJUL IA AMPLOARE ÎN ÎNTREAGA LUME! CARE ESTE SITUAȚIA ÎN MOLDOVA

Șomajul este principala problemă la nivel global, din punct de vedere economic, pe care au evidențiat-o raportorii FMI în a doua ediție a Monitorului Fiscal din anul 2014, întitulat „Înapoi la lucru” informează agora.md.

Potrivit reprezentanților FMI, în unele țări europene, în anii de după criza economică, șomajul în rândul tinerilor a crescut la nivele de peste 50%.

Totodată locurile de muncă nou create nu reușesc să absoarbă noii șomeri de pe piața muncii.
Pentru a sprijini reducerea șomajului, de rând cu creșterea economică, este necesară o conlucrare de pe mai multe paliere, inclusiv prin implicarea măsurilor fiscale. În general, FMI apelează în raport la conceptul de „politică fiscală înțeleaptă”, care presupune anume combinarea măsurilor de sprijinirea a angajării în câmpul muncii și a creșterii economice, îndreptând în același timp datoria publică spre nivele sustenabile.

Politica fiscală înțeleaptă este aceea care pune accent pe investițiile publice și facilitează reformele structurale. În țările cu venituri mici (inclusiv Moldova), totuși riscurile fiscale sunt în general modeste. Eforturile ar trebui îndreptate spre mobilizarea veniturilor, perfecționarea stabilirii priorităților bugetare și eficientizarea mai accentuată a cheltuielilor bugetare.

Pentru Republica Moldova, FMI mai anticipează și o majorare a cheltuielilor publice curente, cauzată de procesele electorale care urmează. Astfel în următorii cinci ani Fondul anticipează o majorare a deficitului bugetar primar, față de anii anteriori, până la nivele cuprinse între 4,0-4,8%, iar a deficitului bugetar global până la nivelele 5,2-5,6%.

Comentarii