19.09.2014 09:34

ONU: EBOLA AMENINŢĂ PACEA ŞI SECURITATEA INTERNAŢIONALĂ

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate o rezoluție privind mobilizarea împotriva răspândirii fulgerătoare a epidemiei Ebola în Africa de Vest, considerată ca fiind o ameninţare pentru menținerea păcii şi securității internaţionale', scrie AFP. Este pentru prima dată când ONU califică o urgenţă sanitară şi a treia oară în istorie când s-a pronunţat asupra unei crize de sănătate publică.

ONU 'lansează un apel către statele membre ca să furnizeze un ajutor de urgenţă' ţărilor afectate de maladie, Guineea, Sierra Leone şi Liberia. Aceste țări au nevoie de spitale de campanie, medici, infirmiere, capacităţi logistice şi de transport aerian cu dotare medicală.
De asemenea, în document se stipulează că statele membre trebuie să formeze o echipă de personal medical şi de laborator pentru a accelera identificarea şi tratamentul cazurilor existente. Consiliul mai cere anularea restricţiilor de deplasare impuse în urma izbucnirii virusului, iar companiilor aeriene şi maritime 'să menţină legături' cu ţările afectate.
Marţi, Organizația Mondială a Sănătății a comunicat că până în prezent Febra hemoragică Ebola a provocat moartea a 2.461 de persoane din 4.985 de cazuri de contaminare.
ONU a evaluat la aproape un miliard de dolari bugetul necesar pentru lupta împotriva Ebola în Africa de Vest, jumătate fiind destinat Liberiei. În context, amintim că și Fondul Monetar Internaţional (FMI) a declarat că Guineea, Liberia şi Sierra Leone ar putea primi încă 127 milioane de dolari pentru a putea face faţă epidemiei de Ebola.

Comentarii