16.11.2016 15:46

Salariile corpului profesoral au fost optimizate

Guvernul a aprobat unele modificări la condiţiile de salarizare a personalului din instituţiile de învăţămînt superior de stat cu autonomie financiară.

Ministerul Muncii а considerat oportună excluderea grilei de salarii lunare de funcție pentru corpul profesoral din instituțiile de învățămînt superior cu autonomie financiară și stabilirea doar a cuantumului minim al salariilor de funcție garantat de stat.

În funcție de resursele financiare disponibile, rectorilor instituțiilor li se va acorda dreptul să majoreze proporțional cuantumul salariaților. Coeficientul maximal de majorare nu va putea depăși 1,5.

De menționat că în prezent salarizarea este prevăzută prin condiţiile de salarizare a personalului din instituţiile de învăţămînt superior de stat cu autonomie financiară, conform hotărîrii Guvernului nr.195/2013.

Deci, dacă în prezent, de exemplu, salariul rectorului instituției de categoria I este (poate fi) de 5500-10.000 de lei, după modificare va fi minimum 6710 lei și posibilitatea, în anumite condiții de suplinire, prin aplicarea coeficientului ce nu va depăși (pînă la) 1,5. Ceea ce va constitui maximul 10.065 de lei.

Adică, de facto nu este o majorare, ci o diminuare a salariilor pentru corpul profesoral din instituțiile de învățămînt superior.

În tabel sînt expuse grila de salarizare lunară de funcție în prezent și ceea ce a propus Ministerul Muncii – cuantumul minim și salariul cu coeficientul maximal de 1,5.

Această metodă de așa-zisa revizuire a salarizării (și nu numai) unii o mai numesc optimizare.

Grilele de salarii lunare de funcţie ale corpului profesoral din instituţiile de învăţămînt superior de stat cu autonomie financiară

SURSA

Comentarii