15.11.2016 11:45

Pe Aeroportul Chișinău a fost inaugurat primul segment din pista reconstruită

Astăzi, pe Aeroportul Internațional Chișinău a avut loc lansarea primului segment din pista recent reconstruită, lucrările fiind începute de la zero.

Potrivit directorului Aeroportului Internațional Chișinău, Petru Jardan, segmentul de pistă, care are aproximativ un kilometru, va permite deservirea avioanelor mai mari, de categoria D, precum Boeing 767 sau Airbus 320. O altă îmbunătățire care a avut loc este lărgirea pistei pînă la 60 de metri, cea veche avînd doar 45 de metri. De asemenea, a fost schimbat în totalitate sistemul de iluminare, care permite aterizarea în condiții de vizibilitate redusă.

„Închiderea următorului segment îl vom face la primăvară, cînd ne vor permite condițiile meteo. Pista complet reconstruită sperăm să fie finalizată pînă la finele anului 2018”, a spus Jardan.

În același timp, viceministrul Economiei Vitalie Iurcu susține că Aeroportul trebuie să corespundă cerințelor față de alte tipuri de nave ale altor operatori internaționali care doresc să intre pe piața din Republica Moldova. Acest lucru, potrivit lui Iurcu, va permite sporirea fluxului de pasageri.

„Majorarea fluxului de pasageri va contribui la încasări suplimentare la buget, la crearea locurilor de muncă”, a specificat Iurcu.

Viceministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor Sergiu Bucătaru a declarat, la rîndul său, că modernizarea pistei va permite și o sporire a competitivității acesteia.

„Faptul că aici vor putea ateriza aeronave de tonaj mai mare va face ca acest aeroport să devină mai atractiv. Va spori competiția între campanile aeriene iar acest lucru va avea ca rezultat reducerea prețurilor și sporirea concurenței”, a afirmat viceministrul.

Reprezentanții companiei germane care au efectuat lucrările de reconstrucție susțin că termenul de garanție al pistei este de minimum 30 de ani. Proiectul a fost realizat în baza celor mai moderne tehnologii de pe piața internațională.

SURSA

Comentarii