13.10.2015 13:46

Pensie italiană pentru moldoveni

La Chişinău a fost deschis, astăzi, un ghişeu informativ "Pensie italiană în Moldova", unde persoanele din țara noastră care au muncit în Italia și au plătit impozite, pot afla cum pot obține pensie din peninsulă. Oficiul este deschis de către Asociația Creștină a Lucrătorilor din Italia, în colaborare cu Casa Națională de Asigurări Sociale din țara noastră.

Potrivit legislației din Italia, străinii, inclusiv cetățenii moldoveni, ajunși la vârsta de pensionare de 66 de ani și 3 luni, care au plătit contribuții statului italian și s-au întors în Republica Moldova, au dreptul la o pensie în Italia. Astfel, migranţii moldoveni reîntorşi urmează să-şi deschidă doar un cont la oricare bancă din Republica Moldova şi să se adreseze la oficiul Asociaţiei Creştine a Lucrătorilor din Italia din Chişinău pentru a-și perfecta actele.

Potrivit datelor Casei Naţionale de Asigurări Sociale, în prezent, aproximativ 200 de moldoveni beneficiază de pensie în Italia.

Menționăm că, oficiul a fost deschis la Casa Teritorială de Asigurări Botanica, strada Burebista 108. Până în prezent, Moldova are încheiate acorduri bilaterale cu 11 state membre ale Uniunii Europene în domeniul securităţii sociale și cu alte cinci din spațiul postsovietic. Este vorba despre Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România şi Ungaria, precum și Rusia, Belarus, Ucraina, Uzbekistan şi Azerbaidjan.

Comentarii