21.11.2016 06:00

Sistemul de pensii în mințile miniștrilor – evoluția

Sistemul de pensii ca atare a apărut în Germania, la sfîrșitul secolului XIX, datorită politicii cancelarului Bismarck.

Prima pensie era destinată muncitorilor și angajaților care au atins vîrsta de 70 de ani. Iar deoarece durata medie de viață a nemților pe atunci constituia 45 de ani, doar cîteva persoane puteau beneficia de acest sprijin. Tot atunci, în Germania a apărut și o denumire pe măsură – „pensia pentru morți”.

13.11.2013

„Majorarea vîrstei de pensionare este cel mai nedorit lucru pe care îl am și eu la această etapă și sunt sigură că îl conștientizează și cetățenii Republicii Moldova. Chiar dacă longevitaea vieții în ultimii 20 de ani a crescut cu 5 ani, speranța de viață a crescut cu doar 3 ani. Speranța de viață în Moldova este mai scăzută cu circa 10 ani comparativ cu alte state. La acestă etapă nu știu cine ar avea acest curaj să le propună cetățenilor să muncească mai mult”, a precizat ministrul muncii Valentina Buliga.

12.06.2015

Ministrul muncii, protecției sociale și familiei Ruxanda Glavan a declarat că la moment se examinează propunerea, potrivit căreia, pensionarii vor trebui să aleagă: sau serviciu, sau pensia.

Și aceasta în pofida faptului că 20 din 100 pensionari continuă să lucreze și după ieșirea la pensie, deoarece pensia lunară acoperă minimul de existență pentru pensionari doar la nivel de 75%. Iar pensionarii care prelungesc să muncească din salariile sale prelungesc să plătească impozite, inclusiv în fondul social.
Rusia a mers pe altă cale, de stimulare. Cu cît mai tîrziu va ieși la pensie, cu atît mai mare va fi pensia pe care o va primi.

03.08.2017

Prim-ministrul Pavel Filip a semnat decizia de aprobare a conceptului de reformă a sistemului actual de pensii, un proces de schimbare complex, care va pune accent pe echitatea socială.

De menționat că conceptul deja semnat este ținut în secret – nu este publicat în Monitorul Oficial pînă în prezent. Cunoaștem dor intențiea guvernanților – cu orice preț vor întroduce ceva în sistemul de pensionare, începînd cu 1 ianuarie 2017.

Se afirmă, precum că conceptul dereformă a sistemului de pensii prevede, între altele, reducerea inechităților din sistemul de pensii şi racordarea la principiile de asigurări sociale, crearea unui sistem de pensii atractiv, cu un nivel sporit al beneficiilor, asigurarea unei guvernanțe transparente și cu capacități consolidate de administrare a sistemului de pensii. Iar în măsura în care reformele și capacitățile bugetare vor permite, beneficiile pensionarilor se propun a fi majorate nu doar prin indexarea anuală, ci și prin instituirea valorizării venitului asigurat, cu recalcularea pensiilor, precum și instituirea concomitentă a pensiei de bază.

În conformitate cu obligațiunile asumate prin Memorandumul RM-FMI semnat recent Guvernul și-a asumat intențiea să implementeze reforme în sistemul de pensii actual pentru a asigura atît durabilitatea acestuia, cît și un tratament mai echitabil al diferitor categorii de beneficiari.

Necătînd la toată secretizarea elaborării măsurilor asumate de reforme a sistemului de pensionare, deja au devinit cunoscute unele intenții.

Începînd cu anul viitor este planificată reforma, care va prevedea majorarea pe etape a vîrstei de pensionare, stagiului de asigurare, a unei noi formulu unice de calculare a pensiilor pentru toate categoriile, un nou mecanism de recalculare anuală a pensiilor pentru pensionarii cei care vor prelungi să muncească.

Ce ne așteaptă de facto posibil vom cunoaște în timpul apropiea, căci pînă la 1 ianuarie nu a mai ramas mult timp. Rabdare și sare, oameni buni!

SURSA

Comentarii