15.11.2016 08:01

Inspecţie tehnică periodică, doar la prezentarea cazierului contravențional

În anul 2010, Republica Moldova, semnînd rezoluţia ONU privind declararea anilor 2011-2020 ,,Decada acţiunilor în domeniul siguranţei rutiere”, şi-a asumat responsabilităţile ce decurg din aceasta, printre care şi obiectivul de a reduce cu 50% numărul deceselor cauzate de accidente pînă în anul 2020.

Pornind de la angajamentele asumate de Moldova, MAI consideră oportună completarea listei actelor obligatorii spre prezentare pentru efectuarea testării tehnice cu cazierul contravențional pentru autovehicule, care va conține informaţia deţinută de poliţie despre procesele contravenționale în privința mijlocului de transport.

Concomitent, urmează a fi completate Legea nr.131/2007 privind siguranța traficului rutier și Codul transporturilor rutiere, prin completarea actelor legislative cu prevederea conform căreia se va admite efectuarea inspecţiei tehnice periodice doar la prezentarea de către proprietarul/posesorul autovehiculului a cazierului contravențional pentru autovehicul.

În prezent posesorii de vehicule sînt obligaţi să prezinte expertului de inspecţie tehnică periodică următoarele acte:

- buletinul de identitate;

- certificatul de înmatriculare a vehiculului;

- permisul de conducere;

- procura sau alt document ce confirmă împuternicirile acordate;

- certificatul de asigurare obligatorie a răspunderii civile;

- chitanţele de plată a taxelor de testare şi de folosire a drumurilor.

Respectiv, staţia de inspecţie tehnică va fi obligată să admită efectuarea inspecţiei tehnice periodice doar la prezentarea de către proprietarul/posesorul autovehiculului a cazierului contravențional pentru autovehicul.

Costul cazierului contravențional fiind de 60 de lei în cazul în care se solicită în termen de 1 zi, iar pentru eliberarea acestuia în decurs de 10 zile costul va constitui 30 de lei.

Cazierul contravențional se propune a fi un act eliberat de subdiviziunea specializată a MAI și va conține informaţia deţinută de organele Poliţiei despre procesele contravenționale inițiate în privința mijlocului de transport.

Este de remarcat faptul că, în cazul contravențiilor constatate cu ajutorul mijloacelor tehnice ce funcţionează în regim automatizat, conducătorul este obligat să comunice datele privind identitatea persoanei căreia i-a încredinţat autovehiculul în mod corespunzător.

SURSA

Comentarii